First page Back Continue Last page Graphics
Det finnes to typer skjæreflater
Nye kniver leveres med en mer eller mindre god egg. En god egg holder lenge.
For å sette opp og vedlikeholde en egg bruker vi bryner.
Skjerpestål gir en mikrosag. Mikrosager er lite holdbare og sliter på kniven.
Skjerpestålet forringer eggen slik at den til slutt må settes opp på ny – med bryne !
Notes:
Egg -
skarphet er begrenset av tilgjenglige slipemidler og molekylære egenskaper i bladet
generelt bedre holdbarhet, generelt anvendelig
settes opp med bryner etter motsatt filosofi som mikrosagen; eggen skal bli en mest mulig polert
kan være tidkrevende å sette opp første gang, men krever lite vedlikehold
sliter minimalt på kniven
Mikrosag -
begrenset skarphet, men sageffekten skjuler at kniven ikke er skarp (prøv likevel ikke å barbere deg med mikrosag)
lite holdbar, mikro sagen er mer utsatt både for mekanisk slitasje og korrosjon enn en egg
rask å friske opp med skjerpestålet, til gjengjeld må du gjøre det hele tiden
sliter unødig på kniven
Serraterte (tannete eller bølgende) skjæreflater -
En tredje variant av skjæreflater ser vi ofte på brødkniver og andre “enkle” kniver. Serraterte, tannete eller bølgende skjæreflater, tar vi lett på her. Kniver med sagtanning er oftest “vedlikeholdsfrie”. For å få et godt resultat med en bølgende skjæreflate, trengs det roterende redskap; f.eks. Dremel Tool.