Lefser

Oppskriftene brukes blant annet av Bærum Husflidslag

Myklefse fra Telemark
650 gr malte poteter
250 gr hvetemel
 90 gr smør
0,5 dl seterrømme

Kok potetene (Beate, Laila, Kerrs Pink e.l.) med skallet på. Skrell dem og mal dem to ganger. Potetmassen dekkes til og settes kaldt til neste dag.

Smuldre margarinen i melet (kan også gjøres dagen før). Bland rømmen i potetmassen. Bland så resten. Kna deigen godt med hendene og bruk så lite mel som mulig for å få en smidig deig. Form deigen til en pølse. Skjær av og bak ut tynne lefser i så lite hvetemel som mulig. Stekes raskt på varm takke, brettes og legges oppå hverandre i klede. De ferdige lefsene må ikke kjølne så fort at de tørker.

Lefsene "bobler" fælt og det er greit å ha noe som kan punktere disse boblene. Snu leiven ofte, den "skal være mer i luften enn på takken" - sier noen.

 
Hardangerlefse.

Oppskriften brukes av Norsk Folkemuseum.

2 egg
250 gr sukker
125 gr smeltet smør eller margarin
0.5 l  kulturmelk eller kefir
  5 ml hornsalt

ca. 1 kg hvetemel til deigen, og eventuelt byggmel for å kjevle ut deigen.

Rør sammen egg, sukker og smør. Ha i melken, og bland hornsaltet med litt hvetemel 
før det røres i. Bland i hvetemel til deigen er passelig tykk å kjevle ut. 
Lefsene kjevles ut ganske tykke, gjerne i byggmel.
 

Home

murray.no